Kayak takımı alırken dikkat etmeniz gerekenler!
19-02-2024
15:27
Kayaklarınızı artık kiralamak zorunda kalmamak için kendi kayaklarınızı mı satın almak istiyorsunuz? Yeni sezona dayanamayacak kadar yorgun görünen kayaklarınızı değiştirmek mi istiyorsunuz? Ya da koleksiyonunuzu tamamlamak için yeni bir çift almaya hazır mısınız? Bu yazımızda size ve kayak türünüze en uygun kayakları nasıl seçeceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunacağız.
Komple bir kayak ekipmanına yatırım yapmaya karar verdiyseniz işe doğru botları bularak başlamalısınız.
Her araziye ve her kayak yöntemine uygun farklı kayak çeşitleri mevcuttur ve her birinde farklı teknik seviyelere uygun farklı modeller bulacaksınız. Görsel olarak pistlerde kayak yapmaya adanmış kayaklarla toz halinde kayak yapmak mümkün gibi görünebilir, ancak gerçek başka bir hikaye! Bu nedenle kayak türünüze uygun kayak çeşitleri arasından seçim yapmak gerçekten önemlidir.
KAYAK TÜRÜNÜZE UYGUN BİR ÜRÜN SEÇİMİ YAPIN!
Her araziye ve her kayak yöntemine uygun farklı kayak çeşitleri mevcuttur ve her birinde farklı teknik seviyelere uygun farklı modeller bulacaksınız. Görsel olarak pistlerde kayak yapmaya adanmış kayaklarla toz halinde kayak yapmak mümkün gibi görünebilir, ancak gerçek başka bir hikaye! Bu nedenle kayak türünüze uygun kayak çeşitleri arasından seçim yapmak gerçekten önemlidir.
Pistte kayaklar
Bir dağı tanımanın tercih ettiğiniz yolu bakımlı yamaçlarda ilerlemekse, ihtiyaçlarınızı karşılayacak doğru pist kayağını seçmek istersiniz. İster yalnızca eğlence amaçlı kayak yapıyor olun, ister her zaman performansınızı iyileştirmeye çalışıyor olun, ister bir sonraki yarışta performansınızı kırmak istiyor olun, bu seride mükemmel çiftinizi bulacaksınız.
Yeteneğinizin seviyesine bağlı olarak bazı farklılıklar olacaktır, ancak pist üstü kayaklar genellikle sert ve dardır (85 mm'den az bel genişliği, yani kayak tabanınızın genişliği anlamına gelir), sert karda kavramayı teşvik etmek ve şık dönüşler sağlamak için Yamaçlarda.
Kayağın yan kesim yarıçapı boyutlarına bağlıdır (kayak ucunda, belde/ayak altında ve kuyrukta genişliği). Parabolik kayaklarda bu konsepti net bir şekilde görebilirsiniz. Yan kesim yarıçapı daha az olan (14 m civarında) kayaklar dar dönüşlere izin verirken, yan kesim yarıçapı uzun olan (17 m'nin üzerinde) kayaklar geniş, kavisli dönüşleri teşvik eder.
Kolay bakımlı koşular için tasarlanan kayak poligonları, yalnızca ara sıra kayak yapıyorsanız veya orta veya başlangıç seviyesinde kayak yapıyorsanız uygundur. Bu kayaklar genel olarak daha esnektir ve bel genişliği 72 ila 84 mm arasındadır. Kullanımı kolay ve güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu kayakların yan kesim yarıçapı kısadır ve düşük hızlarda keskin dönüşleri teşvik eder. Karın, güneşin ve dağların tadını gerçekten çıkarmanızı sağlayan kayaklar bunlar!
Performans kayakları, pistlerin tepesinden dibine doğru belirgin dönüşler yapmak isteyen daha iddialı kayakçılar içindir. Hızlı gitmeyi seviyorsanız, iyi bir fiziksel kondisyona ve sağlam bir teknik seviyeye sahipseniz, bu daha dayanıklı ve hızlı tepki veren kayaklar tam size göre. Tercihinize bağlı olarak dar dönüşler için daha fazla yan kesim veya geniş dönüşler için daha az yan kesim arasında seçim yapabilirsiniz. Çok iyi kayakçılar için 'Yarış' kayakları da mevcuttur. Profesyonel sporcuların yarış kayaklarını oluşturmak için kullanılan teknolojilere dayanarak geliştirildiler.
Yarışma kayakları, Alp disiplini kayakındaki her disipline (slalom, dev slalom, süper dev slalom ve yokuş aşağı) özeldir ve kulüp düzeyinde ilerleyen yarışçıları hedef alır.
Genellikle serbest sürüş yapıyorsanız koleksiyonunuza bir çift pist kayağı eklemek iyi bir fikirdir, kırsal koşullar iyi olmadığında bunları kullanabilirsiniz.
Freeride ve tüm dağ kayakları
Toz karın cazibesine karşı koyamıyor musunuz? Yamaçlardan kaçınıyor ve her zaman iyi kar koşullarına sahip vahşi çizgiler mi arıyorsunuz? Cevabınız evet ise hiç şüphe yok ki siz bir özgür binicisiniz!
Freeride kayak serisi, tozsuz kalmamanızı sağlamak için geniş kayaklar sunar (bel genişliği 90 mm ile 120 mm arasında). Bu kayaklar, amortisör görevi gören ve sanki toz üzerinde yüzüyormuşsunuz gibi sürüş yapmanıza yardımcı olacak esnek uçlara ve büyük sallayıcılara (hatta bazen ters kambere) sahiptir. Rocker ve kayak kamberi nedir? Daha fazla bilgi almak ve serbest sürüş kayaklarınızı seçmenize yardımcı olmak için makalemizi okuyun. Şimdi ihtiyacınız olan tek şey biraz toz!
Hem pistlerde hem de pist dışı kayaklarda kullanabileceğiniz çok yönlü, çok yönlü kayaklara all-dağ kayakları denir. Bunlar, özellikle pistler için tasarlananlardan daha büyük kayaklardır (yaklaşık 85-90 mm bel genişliği) ve tozlu koşullar için kademeli uç rocker'ı olan daha esnek bir kayak ucu içerirler. Bu kayaklarla her yere gidebilirsiniz! Nerede kayak yapmaya alışkın olduğunuza bağlı olarak, 50:50 bakımlı pistler/dağlık arazi veya 30:70 bakımlı yamaçlar/dağlık arazi kayaklarını seçerek seçiminizi hassaslaştırabilirsiniz (bu nedenle bunlar daha çok serbest sürüş odaklı kayaklardır).
Dağlık bölgede gezi kayakları
Kalabalıktan uzakta geniş açık alanlar mı arıyorsunuz? Yokuş yukarı kayak yapmanın fiziksel eforundan hoşlanıyor musunuz? Bunu yaparsanız, dağlık bölgede gezi kayaklarını seçin.
Dağlık alanda kayak, kendine özel ekipmanlara sahip, hızla büyüyen bir spordur. Ekipmanınızı seçerken kayakların ağırlığı, bağları ve botları en önemli kriterlerden biri olacaktır.
Klasik gezi kayakları genellikle çok hafiftir ve bel genişliği 75-80 mm civarındadır. Sallantılı uçlara sahiptirler ve uç, bel ve kuyruk boyutları arasında çok az fark vardır (bu kayaklar parabolik değildir). Yumuşak toz kardan kolayca çıkmanızı sağlar ve aynı zamanda sert karda iyi tutunurlar.
Serbest stil ve snowpark kayakları
Bir kar parkında veya yarım boruda numaralar yapmak için serbest stil kayaklara ihtiyacınız olacak. Çok esnektirler, dolayısıyla darbeleri emerler ve maksimum manevra kabiliyeti sağlayacak şekilde şekillendirilirler. Karda olduğu kadar havada da rahat olan kayakçılara yöneliktir. İkiz uçlar ve kuyruklar, atlayışlara yaklaşmaya yardımcı olur ve hatta (geriye doğru) ilerlemenize veya iniş yapmanıza olanak tanır.
Bu tür kayaklar, kayak yapmanın her şeyden önce bir stil meselesi olduğu durumlar içindir!
Telemark
Telemark ilk olarak Norveç'te ortaya çıktı ve adını 1868'de Telemark bölgesinden aldı; bu spor, daha sonra alp disiplini kayağı haline gelen sporun öncüsüydü. Telemark bağları ve botları, serbest topuk bağları nedeniyle Alp disiplininde kullanılanlardan farklıdır. Dönüşlerde kullanılan teknik, diz çökme tekniğidir (dışarıdaki kayağı öne doğru kaydırın, dizinizden derin bir şekilde bükün ve topuğunuzu iç bacak üzerinde yukarı kaldırın). Bu hareket başka hiçbir şeye benzemez ve fiziksel olarak zorludur.
Telemark'a özel kayaklar mevcuttur, ancak aynı zamanda Alp disiplini kayak serisinden ihtiyaçlarınıza göre uyarlanabilecek kayakları da seçebilirsiniz; serbest topuklu telemark bağlamaları monte ederek.
HANGİ KAYAK UZUNLUĞUNU SEÇMELİYİZ?
Kayak genişliğiniz öncelikle kayak tarzınıza göre belirlenir, ancak kayak uzunluğu seçimi fiziksel yapınıza ve teknik seviyenize bağlıdır. Giderek daha fazla kayak üreticisi, kros kayağı gibi kayak uzunluğunu kilonuza göre seçme seçeneğini sunuyor. Boyunuzu kılavuz olarak kullanarak size yardımcı olması için aşağıdaki beden önerilerini de kullanabilirsiniz:
Pist kayakları: Sizden 15 cm ila 5 cm daha kısa
Tüm dağ kayakları: Sizden 10 cm kısadan gerçek boyunuza kadar
Serbest kayaklar: Sizden 5 ila 10 cm daha uzun
Dağlık alanda kayaklar: boyunuz +/- 5cm
Tur kayakları: Sizden 5 ila 10 cm daha kısa
Serbest stil kayaklar: Sizden 10 cm kısadan gerçek boyunuza kadar
Bu parametreler dahilinde kayak ne kadar uzun olursa, yüksek hızda ve büyük dönüşler yaparken o kadar stabil olur. Daha uzun kayaklar ayrıca yumuşak toz kar üzerinde yüzmeye de olanak tanır. Kısa kayaklar hafiftir ve dar dönüşlerde kullanımı daha kolaydır. Boyunuza göre ağırsanız sağlam kayakları tercih edin ve yukarıdaki bantlardan kayak yüksekliğini seçin.
Kayaklarınızı kayak türünüze uyarlamak için göz önünde bulundurulması gereken çok sayıda özellik vardır; genişlik, sertlik, kamber ve şekil gibi önemli noktalar. Bunların hepsi kayak davranışını etkileyecektir. Pistte mi, tüm dağda mı, serbest sürüşte mi, serbest stilde mi yoksa kayak turunda mı? Doğru kayak aralığını seçtiğinizden ve tarzınıza uygun kayakları seçtiğinizden emin olun, böylece konsantre olmanız gereken tek şey süzülüşünüzdür!